“`html
T24 Dış Haberler
İtalya’nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, G7 ülkeleri olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında verilen tutuklama emrini, 25 Kasım’da yapılacak G7 Dışişleri Bakanları toplantısında masaya yatıracaklarını duyurdu.
Tajani, Torino’da düzenlenen bir etkinlikte gazetecilere yaptığı açıklamalarda, UCM’nin Netanyahu ve Gallant hakkında çıkardığı tutuklama emrine, ayrıca önümüzdeki hafta İtalya’nın ev sahipliği yapacağı G7 Dışişleri Bakanları toplantısına ilişkin görüşlerini paylaştı.
ABD, Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere, İtalya ve Japonya’nın dahil olduğu G7’nin dışişleri bakanları, 25-26 Kasım tarihlerinde Anagni ve Fiuggi kasabalarında bir araya gelecek. Bu toplantıya katılacak olan Tajani şu ifadeleri kullandı:
“UCM’ye saygı duymakla birlikte, bu mahkemenin yerine getirmesi gereken rolün hukuki olduğunu düşünüyoruz. Mahkemenin bu kararı almasında etkili olan faktörleri gözden geçirmek amacıyla belgeleri inceleyeceğiz. G7 Dışişleri Bakanları Pazartesi günü Fiuggi’de bir araya gelecek ve müttefiklerimiz ile ortak kararlar alacağız. Bu, Başbakanımız (Giorgia Meloni) tarafından belirlenen ve benim de izlemem gereken bir politika.”
UCM, 21 Kasım’da yayınladığı kararda, “Gazze’de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan dolayı” Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama kararı verildiğini bildirmişti. (AA)
Orta Doğu gerilim hattı: Bölgesel savaş tehlikesi yükseliyor; neler oldu? Orta Doğu’da yaşanan çatışmalar, bölgesel savaş tehditlerini artıran bir süreçle devam ediyor. İsrail’in Hizbullah’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar, Lübnan’ın güneyine yönelik kara harekâtı ve İran’ın buna karşı balistik füzelerle misilleme yapması gerilimi daha da artırmış durumda. 7 Ekim 2023’ten bu yana, İsrail Gazze’deki savaşın kapsamını Lübnan’ın güneyine kadar genişletmişken, Hizbullah’tan da Litani Nehri’nin gerisine çekilmesini talep ediyor. ABD’nin gerilimi azaltma çabalarına rağmen, Katar ve Mısır ile birlikte yürütülen ateşkes girişimlerine rağmen mevcut durumda, Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine arka arkaya iki büyük saldırı düzenledi. İki gün süresince, İsrail’in Hizbullah’a ait binlerce iletişim cihazını hedef alan saldırılar gerçekleştirdiği bildirildi. TIKLAYIN | Lübnan’da Hizbullah unsurlarına yönelik eş zamanlı saldırıda 8 ölü, 2800 yaralı TIKLAYIN | İsrail’in saldırıları sonucunda en az 20 ölü, 450 yaralı; Savunma Bakanı “Yeni aşama” dedi TIKLAYIN | Patlamaların sebepleri: Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazları neden bu denli tehlikeli oldu? FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Hizbullah’ın iletişim cihazlarının patlatılması süreci Hizbullah liderine büyük darbe; Hasan Nasrallah öldürüldü Gerilimi arttıran olay, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Beyrut’un Dahiye bölgesindeki hava saldırısında hayatını kaybetmesi oldu. Öncelikle, İsrail ordusu 21 Eylül’de “hedefli bir saldırı” gerçekleştirdi ve burada Hizbullah’ın üst düzey komutanlarını hedef aldı. Yapılan açıklamalara göre, operasyon sırasında Hizbullah’ın önemli komutanlarından İbrahim Akil de öldürüldü. TIKLAYIN | Beyrut’taki saldırıda ölü sayısı 14’e yükseldi; kadın ve çocuklar arasında da ölenler var 27 Eylül’de aynı bölgedeki başka bir saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ölümü gerçekleşti. Bu saldırı, Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından yapıldı ve saldırı emri verilmeden önce Netanyahu’nun bir fotoğrafı kamuoyuna duyuruldu.
TIKLAYIN | Nasrallah, Beyrut’taki saldırıda hayatını kaybetti TIKLAYIN | İsrail Başbakanı Netanyahu’nun BM’deki konuşması: Suudi Arabistan ile normalleşme vurgusu ve BM’ye yönelik eleştiriler ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Önümüzdeki günlerde tarafların gerçekleştireceği seçimler, bu bölgenin geleceğini şekillendirecek.” değerlendirmesini yaptı.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 30 Eylül’de Hizbullah’a yönelik mücadelenin yeni evresinin çok yakında devreye gireceğini açıkladı. Gallant, “Kuzey sınırındaki birlikler, Hizbullah’ı sert bir şekilde vurmak için hazır durumda. Kaygımız, kuzeyde yaşayanların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine olanak tanımak.” dedi. TIKLAYIN | Gallant: Hizbullah’a karşı savaşın yeni aşaması yakın” açıklamasını yaptı. İsrail, Lübnan’a kara harekâtı başlattı İsrail ordusu, 30 Eylül’de Lübnan’a yönelik kara harekâtının başladığını resmen duyurdu. “Sınırlı, bölgesel ve hedefli” olarak tanımlanan harekâtın ismi ise “Kuzey Okları” olarak belirlendi. Daniel Hagari, İsrail ordu sözcüsü olarak yaptığı resmi açıklamada, “Hizbullah’ın altyapısına yönelik sınırlı ama yoğun kara operasyonlarımıza başlamış bulunuyoruz.” şeklinde bilgi verdi. TIKLAYIN | İsrail ordusu kara harekâtı gerçekleştirdi, Güney Lübnan’a yoğun topçu destek verildi, Lübnan ordusu sınırdan 5 kilometre geri çekildi! İran’dan misilleme eylemi İran, İsrail’in Hizbullah’a düzenlediği operasyonlara yanıt olarak İsrail’e balistik füze saldırısı gerçekleştirdi. İsrail ordu radyosu, İran’dan yaklaşık 200 füzenin fırlatıldığını bildirdi. İran Devrim Muhafızları, bu saldırının hedefinin, daha önce Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın da öldürüldüğü saldırıda hayatını kaybeden Tuğgeneral Abbas Nilfuruşa olduğunu ve bu nedenle gerçekleştirildiğini açıkladı. Daniel Hagari, bu saldırıya yönelik olarak “İsrail ordusu her türlü savunma ve karşı harekâtı gerçekleştirmeye tam olarak hazırdır.” şeklinde bir açıklamada bulundu. Netanyahu ise İran’ın bu hareketini “büyük bir hata” olarak nitelendirerek, “Bunun sonuçlarına katlanacaklar.” uyarısında bulundu. İran, bu füze saldırısının “BM Şartı’nın 51. maddesine dayalı meşru müdafaa hakkı” çerçevesinde yapıldığını ifade etti. TIKLAYIN | İran, İsrail’e yaklaşık 200 füze fırlattı; ABD, İsrail’e destek veriyor, Netanyahu “Bedelini ödeyecekler” açıklamasında bulundu. TIKLAYIN | Dünya basınında İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısı nasıl yorumlandı? |
“`