Üzeri kapatılıp korumaya alındı: Dünyada eşi benzeri yok

Kibyra Antik Kenti’nde Yapılan Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Gölhisar ilçesi Horzum Mahallesi’nde, farklı yarlarla ayrılan 3 tepe üzerinde kurulu olan ve ‘Gladyatörler Şehri’ olarak da anılan Kibyra Antik Kenti’nde 2010 yılından bu yana devam eden kazı çalışmaları, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru liderliğinde gerçekleştiriliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra, Burdur Valiliği, MAKÜ, Gölhisar Kaymakamlığı ve Gölhisar Belediye Başkanlığı tarafından desteklenen Kibyra Antik Kenti kazıları, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.

Medusa Mozaiği: Dünyada Eşi Benzeri Yok!

Antik kentte yer alan ve milattan sonra 1’inci yüzyıla tarihlenen ‘Opus Sectile’ tekniğiyle oluşturulan renkli mermerlerden yapılan Medusa mozaiği, mitolojide gözlerine bakanları taşa çeviren Medusa’nın betimlenmiş halidir. Bu eşsiz mozaiğin dünyada benzeri bulunmamaktadır.

Nisan Ayında Ziyarete Açılacak

Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, kapatılan alanların Nisan ayında tekrar ziyarete açılacağını belirtti. Özüdoğru, bölgedeki sert kara iklimine karşı koruma amaçlı olarak kapatılan alanların her yıl kış aylarında kapatıldığını ve 2025 yılında ziyaretçilere açılacağını duyurdu.

Kibyra Antik Kenti’nin Özellikleri

Kibyra Antik Kenti’nde, 11 bin izleyici kapasiteli stad, bazilika, agora, hamam, gymnasion, tiyatro ve odeion gibi yapılar bulunmaktadır. Ayrıca, antik çeşmenin orijinal su kaynağı Sagalassos’tan getirilen suyun akıtıldığı benzersiz bir su yapısı da kentte yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir