Sigortacılar beklenen Marmara depremine hazırlanıyor: Maliyeti 30 milyar dolar

Posted by

Olası Marmara depreminin sigortaya maliyetinin 30 milyar olacağı tahmin ediliyor. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) düzenlediği ve ana teması afetler olan 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi’nde Kahramanmaraş depreminin etkileri ve beklenen İstanbul depremi konuşuldu.

AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, Kahramanmaraş depreminin toplam maliyetinin 100 milyar dolar olduğunu, bunun 5 milyar dolarının sigorta sektörü tarafından karşılandığını belirterek, 5 milyar doların da yüzde 90’nın yurtdışı reasürans şirketleri tarafından ödendiğini kaydetti. Avrupa’da oluşacak ve 100 milyar dolarlık maliyetli bir afetin yüzde 20-30’unu sigorta sisteminin karşılayacağına dikkat çeken Ölken, şunları söyledi: “Bizde bu oran yüzde 5’lerde. Sigorta sektörü GSMH’nın yüzde 1.9’unu temsil ediyor. Bizim gideceğimiz çok yolumuz var. Bu da eğitim ile olur. Bugün sigorta konusu müfredatta yok. Ortaöğretimde, yükseköğretimde sigortacılık öğretilmiyor. Farkındalık eğitimle başlar.”

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ

Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, depremin hayat sigortaları üzerindeki etkisine değinerek, “Hayat sigortasında sigortalılık oranı genellikle depremden hemen sonra yükselir, depremden bir müddet sonra ise düşer. Toplum olarak hayat sigortası ve afet sigortasına bakışımızın sürekli olmadığını görüyoruz” dedi.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, Marmara depremi için tedbirlerin bir an önce alınması, can güvenliği ve iş sürekliliği boyutunun da hesaba katılması gerektiğini belirterek, şu açıklamaları yaptı: “Beş yıl önce yayınlanan bir rapora göre beklenen Marmara depreminde sigortalı hasarın 20-27 milyar olacağı tahmin ediliyor. O günden bu güne sigortalılık oranınları arttı, teminat bedelleri yükseldi. Olası Marmara depreminde, Kahramanmaraş depreminin 6-7 katı bir sigortalı hasar bekliyoruz. Bu rakam da; Kahramanmaraş depreminde sigortalı hasarın 5 milyar dolar olduğunu hesaba katarsak, 35 milyar dolar gibi bir sigortalı hasardan bahsediyoruz.”

Wiyo Genel Müdürü Uğur Çağlar ise sektörün 6 Şubat sonrasında iyi bir refleks gösterdiğini ve bu refleksin unutulmadan devam etmesi gerektiğini belirterek, “Deprem sonrası süreç hızlı ve etkili yönetilmeli. Deprem sonrasındaki ihtiyaçlar devam ediyor. Bu dönem için de belli çözümler ve mikro ürünler geliştirilerek depremzedelere destek olunabilir” dedi.

İSTANBUL İÇİN HAZIR DEĞİLİZ

-TSB Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, yaptığı konuşmada, Orta Vadeli Programda, 2024 ve 2023 yılında bütçe açığının yüksek olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “100 milyar dolarlık Kahramanmaraş depreminin etkisi bütçeden karşılanacak. Ülke olarak onu karşılayacak bütçeye sahibiz ama İstanbul depremi için değiliz. Endüstriyel kayıplar, kar kaybı sigortaları olmalı. 100 milyar dolarlık kaybın 5-6 milyar dolarını sigortacılar karşılıyor da kalanını neden sigortacılar karşılamıyor diye bir soru akla gelebilir. O 100 milyar doların büyük kısmı ekonominin devam edememesinden geliyor. Ekonominin devamlılığı kar kaybı sigortaları ile sağlanabilir.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir